Depremlerden önce bilgi sahibi olunabilinecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, erken uyarı sistemleri sayesinde depremler hakkında önceden bilgi sahibi olabildiklerini belirterek, istasyonların bulunduğu bölgelerde, şu an için herhangi büyük bir deprem belirtisinin olmadığını kaydetti.

Agalday AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem erken uyarı sistemlerinin, DOHAD'ın 10 yıllık bir projesi olduğunu söyledi.

Deprem erken uyarı sistemiyle ilgili İstanbul'da Tuzla, Bakırköy ve Sinanoba, Tekirdağ'da Marmaraereğlisi ve Yeniçiftlik, Bursa'da Nilüfer, Yalova'da Çınarcık belediyeleriyle yapılan çalışmaların tamamlandığını, istasyonların aktif hale geldiğini ifade eden Agalday, Tekirdağ'da merkez ve Sultanköy'de istasyon kurum çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Agalday, ''Tekirdağ Belediyesi'yle görüşmelerimiz tamamlandı. Namık Kemal Üniversitesi kampüsü içine istasyon yapmaya karar verdik. Sultanköy Belediyesi'yle ise görüşmelerimiz sürüyor'' dedi.

Kurulu istasyonlardan alınan verilerin dernek merkezine gittiğini belirten Fuat Agalday, burada verileri günlük olarak yorumlayıp, değerlendirdiklerini söyledi.

İstasyonlardan gelen verilere göre bir sonuç çıkartıp ilgili belediyeleri bilgilendirdiklerini anlatan Agalday, ''Sadece 18 bin liralık bir maliyetle deprem hakkında önceden bilgi sahibi olabiliyoruz. İstasyonlarımızın bulunduğu bölgelerde, şu an için herhangi büyük bir deprem belirtisi yok. Marmaraereğlisi'nde kurulan istasyon aktif durumda. Bu istasyonda da bugüne kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık'' diye konuştu.

-BURSA'YA 9 İSTASYON

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in projeye büyük önem verdiğini ifade eden Agalday, ''Nilüfer'e kurduğumuz 4 istasyon vardı. Bu istasyon sayısını 9'a çıkartmayı planlıyoruz. 5 ayrı noktada istasyon kurdurma çalışmaları devam ediyor. Nilüfer'deki istasyonlardan 3 depremi önceden belirledik. Buradaki deprem deprem tahminlerimiz büyük oranda gerçekleşti. Bunların belgeleri de elimizde. Belgeleri ilgili belediyelere sunduk. Onların kayıtları elimizde var. Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu Verileri, Nilüfer Belediyesi'nin resmi sitesinde de yer almakta'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber